COŽ TAKHLE VYZKOUŠET... / Vláknina nejen na hubnutí

CO JE VLÁKNINA?

Vláknina je nestravitelná složka naší potravy, není použitelná jako zdroj energie, přesto je pro naše zdraví nezbytná.

Nerozpustná vláknina - zůstává kompletně nestrávená, jejím hlavním úkolem je boj proti zácpě -  změkčuje a formuje stolici v dolní části trávicího traktu, čistí a jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku (celulóza, lignin).

Rozpustná vláknina - je v tlustém střevě bakteriemi částečně rozložená, absorbuje vodu a je schopna bobtnat - po podání mnohonásobně zvětší svůj objem, a to už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku střev a změkčuje stolici, čímž také přispívá k odstranění zácpy (pektin, rostlinné slizy).

Důležité je, aby naše strava obsahovala oba typy vlákniny v optimálním poměru.

 

Proč je v naší stravě vláknina tak důležitá?

- v trávicím traktu zpomaluje trávení a vstřebávání polysacharidů

- díky vláknině nedochází k jednorázovému přetížení cukrem, snižuje i hladinu tuků v krvi, dostatečná konzumace vlákniny je i  prevencí aterosklerozy

- pektinové látky vážou žlučové kyseliny ve střevě, čímž brání jejich zpětnému vstřebávání a snižují tak riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

- vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, zvyšuje pocit sytosti, snižuje energetický příjem, čímž je jedním z významných faktorů v prevenci proti obezitě

- upravuje konzistenci stolice, zvětšuje její obsah, zrychluje pasáž střeva, je velmi účinná proti zácpě

 

Co obsahuje vlákninu?

Nejvíce vlákniny je obsaženo v celozrnných obilovinách, luštěninách, v ovoci a zelenině. Také houby a mořské řasy obsahují vlákninu a to ve velmi jemné formě. Díky tomu se dostává až na úroveň našich buněk, zachovává si svou absorbční schopnost a je schopna na sebe navázat toxické látky včetně těžkých kovů a radioaktivních látek.

 

Optimální přísun vlákniny

ve stravě by měl být 40 - 50 g denně. Konzumace méně než 30 g denně se považuje za rizikový faktor vzniku rakoviny tlustého střeva. Statitiky ukazují, že běžný příjem vlákniny v současné době je však mnohdy menší než 20 g denně.

 

 


YThhMT